Κεντροαριστερή στροφή προς ΣΥΡΙΖΑ


Ανάμεσα στις πολλές εξελίξεις που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες στο μέτωπο της κεντροαριστεράς και των διεργασιών για την ανασύσταση της σε πολιτικό και κυρίως δημοσκοπικό επίπεδο, έχουμε ουκ ολίγες φορές βρεθεί προ ενδιαφερόντων τεκταινομένων και θέσεων.
Η κεντροαριστερά λοιπόν, και συγκεκριμένα η κίνηση των 58, δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν. Λόγος για τα πορίσματα μίας άτυπης διαδικτυακής έρευνας μέσω ερωτηματολογίου, τα οποία διόλου δεν ακολουθούν την ρητορική την οποία έχουν εκφράσει ανά καιρούς διάφοροι εκπρόσωποι της κίνησης αλλά και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα του ερωτηματολογίου, στο οποίο απάντησαν 940 άτομα, είναι η «στροφή» του κεντροαριστερού χώρου προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μαρτυρά το παρακάτω infographic, στην ερώτηση «Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ποιός είναι κατά τη γνώμη σας ο προτιμότερος εταίρος για τη Δημοκρατική Παράταξη σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις ερχόμενες εκλογές;», η συντριπτική πλειοψηφία (43,6%) απάντησε ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνδυασμό με το ερώτημα αυτό, η πλειοψηφία των διερωτώμενος απάντησε «ΠΑΣΟΚ» στην ερώτημα που αφορούσε στο κόμμα το οποίο πρέπει να πρωτοστατίσει στην ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Μία συνδυαστική ανάγνωση των άνω μεγεθών, είναι χαρακτηριστική η σύγχυση στο εσωτερικό της κεντροατριστεράς. Καταρχάς επιβεβαιώνεται η ύπαρξη των δύο κρυφών τάσεων, η μία εκ των οποίων ρέπει προς την Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με την δεύτερη η οποία είναι φύλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξόχως ενδιαφέρον όμως, είναι το γεγονός πως οι ίδιοι άνθρωποι που φαίνεται πως επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ ως πρωτεργάτη στην ανασύσταση της κεντροαριστεράς, το θέλουν αυτή τη φορά να «συγκυβερνά» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία.
Όσο για τα αίτια της μη-ευόδωσης της δημιουργίας ενός νέο πολιτικού φορέα στην κεντροαριστερά, ατολμία και έλλειψη σχεδίου μοιράζονται εντυπώσεις και στατιστικές.
Μπορείτε να δείτε τα πορίσματα της έρευνας, αναλυτικά, εδώ.

Πηγή: Allwrite.gr
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment